Donald Trump, ABD’nin İran’a yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamalarla gündem oldu. Trump, Truth Social platformu üzerinden yaptığı paylaşımda operasyonların “büyük bir başarı” olduğunu savundu.
ABD ordusunun hedefleri etkisiz hale getirdiğini belirten Trump, “İran’da büyük bir gün. Uzun süredir hedef alınan noktalar, dünyanın en güçlü ordusu tarafından imha edildi” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, ABD ve İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıların ardından İran’da “rejim değişikliği” yaşandığını öne sürdü. Yeni yönetimin daha “makul” olduğunu iddia eden Trump, mevcut durumun tamamen farklı bir yapıya dönüştüğünü savundu.
Air Force One uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Biz zaten rejimi değiştirdik. Artık daha önce kimsenin muhatap olmadığı farklı bir grupla görüşüyoruz. Bu nedenle bunu rejim değişikliği olarak değerlendiririm” dedi.
ABD’nin sunduğu 15 maddelik ateşkes planına da değinen Trump, İran’ın bu öneriye büyük ölçüde yanıt verdiğini ifade ederek, “Bize maddelerin çoğunu ilettiler. Neden vermesinler ki?” şeklinde konuştu.
Trump’ın açıklamaları, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, bölgedeki gerilimin seyrine ilişkin tartışmaları da yeniden alevlendirdi.
