Norman Finkelstein Netanyahu’yu Eleştirdi: Türkiye Açıklaması Gündem Oldu!

Finkelstein’dan Netanyahu’ya sert eleştiri ve Türkiye hakkında dikkat çeken açıklamalar.

admin

ABD’li Yahudi akademisyen Norman Finkelstein, katıldığı bir YouTube programında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun politikalarını ve Gazze’deki saldırıları değerlendirdi. Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmayı eleştiren Finkelstein’ın, Türkiye’ye ilişkin açıklamaları da dikkat çekti.

Norman Finkelstein’dan Netanyahu’nun BM Konuşmasına Tepki

Akademisyen Norman Finkelstein, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada bölgedeki çatışmalara ilişkin değerlendirmelerini eleştirdi.

Netanyahu’nun İsrail’in birden fazla cephede mücadele ettiği yönündeki açıklamalarına değinen Finkelstein, İsrail yönetiminin bölgedeki gelişmeleri ele alış biçimini sorguladı.

Finkelstein, Netanyahu’nun Gazze başta olmak üzere Orta Doğu’daki farklı bölgelerde yaşanan çatışmalara ilişkin sözlerinin gerçeği yansıtmadığını savunarak, İsrail Başbakanı’nın açıklamalarını sert ifadelerle eleştirdi.

Finkelstein’dan Türkiye Açıklaması: “Sırada Türkiye Var”

Programda Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerde de bulunan Finkelstein, Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler’deki konuşmasında Türkiye’yi de hedef aldığını ileri sürdü.

Finkelstein, İsrail yönetiminin bölgedeki politikalarına ilişkin eleştirilerini sürdürürken, Türkiye’nin de bu gelişmeler karşısında dikkatli olması gerektiğini savundu.

Akademisyen, açıklamasında “Yani sırada Türkiye var, bunu hepimiz biliyoruz” ifadelerini kullandı. Finkelstein ayrıca, İsrail’in karşısındaki gücü yeterince hesaba katmadığını öne sürdü.

Finkelstein’ın bu sözleri, İsrail-Türkiye ilişkileri ve Orta Doğu’daki gelişmeler açısından dikkat çeken açıklamalar arasında yer aldı. Ancak Türkiye’nin hedef alınacağı yönündeki değerlendirme, akademisyenin iddiası olarak ele alınmalı; tek başına doğrulanmış bir planın kanıtı olarak görülmemeli.

Netanyahu’nun “En Ahlaklı Ordu” Sözlerine Eleştiri

Norman Finkelstein, Netanyahu’nun İsrail ordusunu “dünyanın en ahlaklı ordusu” olarak nitelendirmesine de tepki gösterdi.

Gazze’de son yıllarda yaşanan gelişmelere işaret eden Finkelstein, İsrail Başbakanı’nın bu söylemini ağır ifadelerle eleştirdi. Netanyahu’nun açıklamalarını gerçeklikten uzak bulduğunu belirten akademisyen, İsrail Başbakanı’nın önceliğinin kendi siyasi çıkarları olduğunu savundu.

Finkelstein, Netanyahu’nun başkalarının durumunu önemsemediğini ve kendi çıkarlarına odaklandığını ileri sürdü.

Orta Doğu’daki Gerilim ve Türkiye’nin Konumu

Gazze’deki saldırılar, İsrail’in bölgesel politikaları ve Türkiye-İsrail ilişkileri uluslararası gündemdeki yerini koruyor. Finkelstein’ın açıklamaları da bu tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi.

Akademisyenin Türkiye hakkındaki sözleri dikkat çekse de bölgedeki gelişmelerin nasıl ilerleyeceği, ülkelerin resmî açıklamaları ve somut diplomatik ya da askerî gelişmeler doğrultusunda değerlendirilmelidir.

Bu Haberi Paylaş