Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Aile ve Kültür-Sanat Sempozyumu”nda önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de doğurganlık oranının kritik seviyenin altına düştüğünü belirten Erdoğan, “Şu anda tam anlamıyla bir felaketi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Aile Devletin Temelidir”
Konuşmasında aile kurumunun önemine vurgu yapan Erdoğan, ailenin toplumun omurgasını oluşturduğunu belirterek:
“Aile okul hükmündedir. Toplumun gücü, ailede yetişen bireylerin şuuru ile ölçülür. Aileyi güçlendirmeden devlet ayakta kalamaz” dedi.
Erdoğan, aile yapısını hedef alan kültürel tehditlere karşı mücadele yürüttüklerini söyleyerek, “Cinsiyetsizleştirme dayatmalarına ve LGBT gibi akımlara taviz vermiyoruz” dedi.
“Nüfus Artış Hızımız Alarm Veriyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin doğurganlık hızında tehlikeli bir düşüş yaşandığını belirterek şunları söyledi:
“TÜİK’in son verilerine göre toplam doğurganlık hızı 1,48. Bu oran nüfusun kendisini yenileme seviyesinin çok altında. Alarm zilleri yüksek sesle çalıyor.”
Erdoğan, doğurganlık hızının istihdam durumundan bağımsız olarak tüm kadınlarda düştüğünü ifade ederek, şehir hayatının kadınları giderek yalnızlaştırdığına dikkat çekti.
Babalar İçin Çağrı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile içindeki sorumluluk dağılımına değinerek babalara seslendi:
“Kadınlar, çocuk yetiştirmede çoğu zaman eşlerinden yeterli desteği göremiyor. Babalar daha fazla sorumluluk almalı, çocuklarıyla daha nitelikli zaman geçirmeli.”
Erdoğan, Peygamber Efendimizin sözlerini hatırlatarak, “Kadınlar ve erkekler bir bütünün iki yarısıdır” ifadesini aktardı.
“Yalnız Yaşayan Hane Sayısı Artıyor”
Erdoğan, Türkiye’de hane yapısındaki değişimin aile kurumunu etkilediğini belirtti:
Ortalama hane büyüklüğü 2008’de 4 kişiyken, 2024’te 3,011 kişiye geriledi.
Tek kişilik hane oranı son 8 yılda %20’ye yükseldi.
Kentsel göç, neoliberal kültürün etkileri ve dijitalleşmenin aile bağlarını zayıflattığını söyleyen Erdoğan, aile mahremiyetinin modern hayatın etkisiyle gerilediğini vurguladı.
2025 “Aile Yılı” İlan Edildi
Tüm bu tablo karşısında hükümetin yeni adımlar attığını belirten Erdoğan, 2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edildiğini ifade etti. Demografik yapıyı iyileştirmek ve aile kurumunu güçlendirmek için kapsamlı çalışmalar yürütüleceğini söyledi.
