Erdoğan’dan Uluslararası Adalet Zirvesi’nde Gazze Açıklaması!

admin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası Adalet Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler’in mevcut yapısını eleştirdi. BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip beş ülkenin belirleyici rolüne dikkat çeken Erdoğan, uluslararası sistemin daha adil ve temsil gücü yüksek bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Gazze’de yaşananlara da değinen Erdoğan, Türkiye’nin Filistinlilere destek vermeyi sürdüreceğini belirterek, “Türkiye gerekirse sıkıntı çeker ama kendisine umut bağlayanlara sırtını dönmez” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Birleşmiş Milletler Sistemine Eleştiri

Uluslararası Adalet Zirvesi’nde adaletin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, adaletin haklının hakkını teslim etmek ve güçsüzü güçlü karşısında korumak anlamına geldiğini söyledi.

Uluslararası barış ve güvenliğin adalet olmadan sağlanamayacağını belirten Erdoğan, Birleşmiş Milletler sisteminin temsil, işlev ve meşruiyet açısından sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

BM çatısı altında 190’dan fazla ülkenin bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, veto yetkisine sahip beş ülkenin karar mekanizmasındaki etkisini eleştirdi. Erdoğan, mevcut yapının adil ve sürdürülebilir olmadığını belirterek, “Dünya beşten büyüktür” sözünü yineledi.

Erdoğan: Dünyadaki Gelir Dağılımı Adil Değil

Konuşmasında küresel gelir dağılımındaki eşitsizliklere de değinen Erdoğan, dünyanın bir bölümünde insanların yoksulluk ve yoklukla mücadele ettiğini, diğer bir bölümünün ise büyük bir refah içinde yaşadığını söyledi.

Servet ve imkânların dağılımındaki eşitsizliğe dikkat çeken Erdoğan, iklim değişikliğinden daha az sorumlu olan ülkelerin sonuçlarla mücadele ederken yalnız bırakılmasını da adalet ve hakkaniyet açısından eleştirdi.

Erdoğan, uluslararası sistemdeki yapısal sorunların enerji güvenliği, ticaret yolları, lojistik koridorları ve teknolojik altyapı gibi alanlarda da etkisini gösterdiğini dile getirdi.

Hürmüz Boğazı ve Bölgesel Çatışmalara Dikkat Çekti

Dünyadaki çatışmalara ve ekonomik risklere değinen Erdoğan, Hürmüz Boğazı’ndaki aksaklıkların küresel enerji ticareti üzerindeki etkisine işaret etti.

Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere Lübnan, Yemen, Somali ve Sudan’daki gelişmeleri de anan Erdoğan, çatışmaların küresel istikrarsızlığı derinleştirdiğini belirtti.

Erdoğan’dan Gazze İçin Sert Mesaj

Gazze’de yaşananları konuşmasının önemli başlıklarından biri olarak ele alan Erdoğan, sivillerin hayatını kaybetmesine, çocukların zarar görmesine ve hastane, okul ve ibadethanelerin yıkılmasına tepki gösterdi.

Gazze’nin ağır insani koşullar altında bulunduğunu ifade eden Erdoğan, İsrail hükümetinin saldırılarını ve ateşkes ihlallerini eleştirdi. Uluslararası toplumun yaşananlar karşısında yeterli tepki göstermediğini savunan Erdoğan, uluslararası hukuk ve yaptırım mekanizmalarının etkin biçimde işletilmesi gerektiğini söyledi.

“Türkiye Kimseye Sırtını Dönmez”

Türkiye’nin Filistin konusundaki tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki süreçlere yapılan başvurulara, İsrail’le ticari ilişkilerin durdurulmasına ve uluslararası girişimlere değindi.

Türkiye’nin haksızlığa uğrayan insanların yanında olmaya devam edeceğini belirten Erdoğan, Gazze’de yaşananlardan sorumlu olanların hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha adil bir dünya mümkündür” sözleriyle uluslararası sistemde reform çağrısını yineledi. Mazlum ve mağdurların haklarını savunmayı sürdüreceklerini de vurguladı.

Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Mesajı

Erdoğan, konuşmasında uluslararası adli iş birliği ve organize suçlarla mücadele konularına da yer verdi. Teknolojinin gelişmesiyle suç faaliyetlerinin ülke sınırlarını aşan bir nitelik kazandığını belirten Erdoğan; elektronik para kuruluşları, kripto varlıklar, soğuk cüzdanlar ve sosyal medya platformlarının suç örgütleri tarafından kullanılabildiğine dikkat çekti.

Suçluların başka ülkelere giderek adaletten kaçamayacağını ifade eden Erdoğan, 2026’nın ilk dokuz ayında 294 kişinin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını, farklı arama kararları kapsamında 736 kişinin de ülkeye getirildiğini açıkladı.

Erdoğan, uluslararası adli iş birliğinin suçlarla mücadelede önemli rol oynadığını belirterek, bu alandaki kararlılığın süreceğini söyledi.

Bu Haberi Paylaş