Türkiye’de mobilya sektöründe maliyet baskısı her geçen gün artarken, üreticiler yıl sonuna kadar fiyatlarda ciddi yükselişler yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Yüksek enflasyon, artan faiz oranları, kira giderleri ve hammadde maliyetlerindeki yükselişin yanı sıra küresel gelişmelerin de sektörü olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Sektör temsilcileri, mevcut ekonomik koşulların devam etmesi halinde mobilya fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 35 ila 40 arasında artış yaşanabileceğini ifade ediyor.
Mobilya Sektöründe Maliyet Krizi Derinleşiyor
Mobilya Sanayi İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Güleç, sektörün karşı karşıya olduğu maliyet baskısına dikkat çekti.
Güleç, enflasyondaki yükselişin özellikle emek yoğun sektörlerde daha ağır hissedildiğini belirterek, hammadde ve işçilik maliyetlerinin üreticiler üzerinde ciddi yük oluşturduğunu söyledi.
Yıl sonuna kadar mobilya ürünlerinde ortalama yüzde 35-40 seviyelerinde fiyat artışı beklediklerini ifade eden Güleç, maliyetlerdeki yükselişin doğrudan tüketici fiyatlarına yansıyacağını belirtti.
Kira Giderleri Üreticileri Zorluyor
Sektörde en fazla şikayet edilen kalemlerden biri de kira maliyetleri oldu.
Yeni mağaza veya üretim alanı açmak isteyen işletmelerin yüksek kira bedelleriyle karşılaştığını belirten sektör temsilcileri, bu durumun yatırım ve büyüme planlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
Son dönemde ticari gayrimenkul kiralarında yaşanan artışların üretim maliyetlerine ek yük getirdiği vurgulanıyor.
Sünger Fiyatları İkiye Katlandı
Mobilya üretiminde önemli yer tutan sünger ve petrokimya bazlı hammaddelerdeki fiyat artışları dikkat çekiyor.
Küresel enerji piyasalarında yaşanan gelişmeler ve Ortadoğu’daki jeopolitik gerilimlerin etkisiyle bazı hammaddelerde maliyetlerin iki katına kadar çıktığı belirtiliyor.
Özellikle sünger fiyatlarındaki yükselişin sektör için önemli bir maliyet kalemi haline geldiği ifade ediliyor.
İhracatta Zorlu Süreç Devam Ediyor
Türkiye’de faaliyet gösteren 45 binden fazla mobilya üreticisinin önemli bölümü ihracat gerçekleştiriyor.
Ancak yılın ilk aylarında mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörlerinde ihracatta gerileme yaşandığı belirtiliyor.
Sektörün en önemli ihracat pazarlarından biri olan Körfez ülkelerinde yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelerin ihracatı olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
Gözler Yılın İkinci Yarısında
Sektör temsilcileri, ihracatta yılın ikinci yarısında toparlanma beklediklerini belirtirken, iç piyasada maliyet baskısının devam edeceğini öngörüyor.
Uzmanlara göre enflasyon ve üretim maliyetlerindeki mevcut seyir korunursa, mobilya fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 40’a yaklaşan artışların görülmesi sürpriz olmayacak.
Tüketicilerin özellikle evlilik sezonu ve taşınma dönemlerinde artan fiyatlardan etkilenmemek için ihtiyaçlarını erkenden karşılamaya yöneldiği belirtiliyor.
