Siyaset AlemiSiyaset AlemiSiyaset Alemi
  • Siyaset Haberleri
  • Güncel
  • Dünya Haberleri
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam Haberleri
Okuma Mehmet Şimşek: Türkiye Bölgesel Merkez Olma Yolunda İlerliyor!
Paylaş
Font ResizerAa
Siyaset AlemiSiyaset Alemi
Font ResizerAa
Arama
  • Siyaset Haberleri
  • Güncel
  • Dünya Haberleri
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam Haberleri
  • Kullanım Şartları
  • KÜNYE
  • İletişim
© Copyright 2022, Siyaset Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
Siyaset Alemi > Manşet > Mehmet Şimşek: Türkiye Bölgesel Merkez Olma Yolunda İlerliyor!
Manşet

Mehmet Şimşek: Türkiye Bölgesel Merkez Olma Yolunda İlerliyor!

Mehmet Şimşek: “Türkiye, Yeni Küresel Rekabetin Güçlü Oyuncusu Olacak”

Son Güncelleme 2 Kasım 2025 11:41
17 saat Önce
Paylaş
Mehmet Şimşek
Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen TRT World Forum 2025 etkinliğinde “Ekonominin Ön Safları: Ticaret Çatışmaları ve Yeni Küresel Rekabetler” başlıklı oturumda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin dezenflasyon programıyla fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini güçlendirmek ve cari açığı azaltmak hedefinde kararlı olduklarını vurguladı. “Bu alanda ciddi ilerleme var. Programın ikinci evresindeyiz, ilerleme kayda değer.” ifadelerini kullandı.

Küresel Belirsizlik Artıyor, Türkiye Dirençli Kalıyor

Şimşek, küresel belirsizliğin hiç bu kadar yoğun hissedilmediğini belirterek, buna rağmen dünya ekonomisinin dirençli kalmasının piyasalar açısından olumlu bir algı yarattığını söyledi.

Bakan, küresel ticarette artan korumacılık eğilimlerinin yeni normal haline geldiğini ifade ederek, “Zaman zaman Çin ile ABD arasında yumuşamalar yaşansa da uzun vadede bu eğilim değişmeyecek gibi görünüyor.” dedi.

“Korumacılık Kalıcı Bir Eğilim Haline Geldi”

Şimşek, Çin’in küresel imalattaki payının 20 yıl içinde yüzde 9’dan yüzde 30’un üzerine çıktığını hatırlatarak, “Bu eğilim sürerse oran yüzde 45’e bile çıkabilir. Batı bu süreçte pay kaybetti.” dedi.
Korumacılığın artık kalıcı hale geldiğini vurgulayan Şimşek, üretimin Asya’ya kaymasının Batı ekonomilerinde reel ücretleri baskıladığını, bunun da küreselleşmeye karşı sosyal tepkileri artırdığını söyledi.

“Türkiye Görece Daha Az Kırılgan”

Türkiye’nin dış ticaret yapısının bu süreçte avantaj sağladığını dile getiren Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
“İhracatımızın yüzde 62’si serbest ticaret anlaşmamız olan ülkelere, yüzde 80’den fazlası ise yakın coğrafyaya gidiyor. Bu bizi kısmen koruyor. Ayrıca hizmet ihracatımız da güçlü durumda.”

Şimşek, bölgesel entegrasyonu küresel parçalanmaya panzehir olarak gördüklerini belirterek, Körfez ülkeleriyle yeni ticaret anlaşmaları, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ile mevcut anlaşmaların güncellenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Kalkınma Yolu Projesi Türkiye’yi Lojistik Merkez Yapacak

Bakan Şimşek, Irak’taki FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kesintisiz ulaşım sağlayacak Kalkınma Yolu Projesinin Türkiye’ye büyük ekonomik katkılar sunacağını ifade etti.
“Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Çin’e uzanan koridorlar ülkemizi stratejik bir lojistik merkez haline getirecek.” dedi.

“Düşük Borçluluğumuz Büyük Avantaj”

Türkiye’nin borçluluk oranının küresel ortalamaya kıyasla düşük olduğunu belirten Şimşek, “Küresel borç GSYH’nin yüzde 324’üne çıktı. Türkiye’de bu oran yüzde 89. Bu sayede eğitim, sağlık ve altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak ayırabiliyoruz.” dedi.

Ayrıca Türkiye’nin yapay zeka, yeşil enerji ve 5G teknolojileri alanlarında hızla ilerlediğini kaydeden Şimşek, “Güneş, rüzgar ve jeotermal ekipman üretiminde Türkiye ilk 10’da. Yeşil dönüşümde güçlü bir oyuncuyuz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Yatırım İçin Bölgesel Merkez Olma Yolunda”

Şimşek, Türkiye’nin doğrudan yatırımlar açısından yeniden bölgesel bir merkez haline geldiğini belirterek, “Son 20 yılda doğrudan yatırımlar 20 kat arttı. Yeni kredi notu artışlarıyla yatırım yapılabilir seviyeye dönmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan döneminde Türkiye ortalama yüzde 5,4 reel büyüme yakaladı. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin performansı açıkça önde.” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek’ten Yeni Vergi Paketi Açıklaması!
Mehmet Şimşek 2025-2027 Enflasyon Beklentisini Paylaştı!
Mehmet Şimşek: Sabır Ve Zamana İhtiyaç var
Maliye Bakanlığı Duyurdu: Faiz İndirimi Söylentileri Yalanlandı!
Mehmet Şimşek’in Ağabeyi Nazmi Şimşek Vefat Etti!
EtiketlerBölgesel MerkezDezenflasyon ProgramıDüşük BorçlulukKalkınma Yolu ProjesiKorumacılıkKüresel TicaretMehmet ŞimşekTRT World ForumTürkiye EkonomisiTürkiye İhracatıYatırımYeşil Dönüşüm
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Sudan Faşir Sudan’da Etnik Temizlik İddiaları: Faşir’de 300 Kadın Öldürüldü!
Sonraki Haber Reha Muhtar THY’dan Resmî Açıklama: Reha Muhtar Kara Listeye Alındı!
Uyku
Doğal Yollarla Serinleyin: Yaz Gecelerinde Rahat Uyku İçin 7 Altın İpucu!
Diğer Haberler
Baba Vanga
Baba Vanga’nın 13 Ağustos 2025 Kehaneti Gündeme Oturdu, Dünya Nefesini Tuttu!
Diğer Haberler
Mutlu Evlilik
Aşkın Formülü Çözüldü! Bilim İnsanları Mutlu Evliliğin Sırrını Açıkladı!
Diğer Haberler
Makyaj
Çarpıcı Veriler Ortaya Çıktı: TikTok Genç Kızları Nasıl Etkiliyor?
Diğer Haberler
Mutluluk
Psikologlar Açıklıyor: Ömür Boyu Mutlu Olmanın Kuralları!
Diğer Haberler
Siyaset AlemiSiyaset Alemi
© Copyright 2022, Siyaset Alemi Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • KÜNYE
  • İletişim