Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, başkanlığını yaptığı Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısının yarın sabah gerçekleştirileceğini açıkladı. Toplantının, tasfiyesine karar verilen fonlarla ilgili yürütülen çalışmalar ve yatırımcıların haklarının korunmasına yönelik atılacak adımlar açısından önem taşıdığı belirtildi.
Fon Tasfiye Sürecinde Yol Haritası Belirlendi
Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, fonların tasfiye sürecine ilişkin yol haritasının belirlendiğini ve ilgili kurumların kendi görev alanları kapsamında koordineli şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Fon Koordinasyon Kurulu, tasfiye sürecinin yatırımcıların meşru hakları ve kamu yararı gözetilerek yürütülmesi amacıyla oluşturuldu. Kurulun genel koordinasyonunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yürütüyor.
BDDK ve SPK’dan Yeni Tedbirler
Süreç kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından çeşitli kararlar alındı.
SPK daha önce 7 portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 131 yatırım fonunun tasfiye sürecine ilişkin usul ve esasları belirlemiş, bazı fonların tasfiye işlemlerinde İş Bankası ve Ziraat Bankası’nı yetkilendirmişti.
BDDK ise son gelişmeler kapsamında bazı banka ve faktoring şirketlerinin yönetimlerinin TMSF’ye devredilmesine ilişkin kararlar aldı.
TMSF Bünyesinde Fonlara Özel Hesaplar
Tasfiye sürecinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde, haksız kazançların iadesine yönelik olarak sorunlu fonlar için ayrı hesaplar oluşturulması planlanıyor.
Bu hesaplar üzerinden hak sahiplerine ilişkin işlemlerin yürütülmesi ve tasfiye sürecinin daha düzenli şekilde ilerletilmesi hedefleniyor.
Devlet Denetleme Kurulu İnceleme Başlattı
Sermaye piyasalarındaki gelişmelerle ilgili adli süreçler devam ederken Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da devreye girdi.
DDK Başkanı Salih Tanrıkulu, yatırım fonlarının işlemleri ile denetim faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi ve gerekli idari ve hukuki tedbirlerin hayata geçirilmesi amacıyla inceleme ve denetim çalışmalarına başlandığını açıkladı.
Yatırımcıların Haklarının Korunması Öncelikli
Fon Koordinasyon Kurulu kapsamında yürütülen çalışmalarda yatırımcıların haklarının korunması öne çıkıyor.
Daha önce yapılan resmi açıklamalarda, tasfiye ve ödeme işlemlerinin adil, sağlıklı ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesinin temel öncelik olduğu belirtilmişti.
Cevdet Yılmaz’dan Dezenformasyon Uyarısı
Yılmaz’ın açıklamasında, süreçle ilgili kurumların kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceği belirtilirken, doğrulanmamış bilgilere karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
Yetkili kurumların açıklamaları dışında sosyal medya üzerinden yayılan iddiaların yatırımcılar tarafından dikkatle değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
“Sistemik Risk Söz Konusu Değil” Açıklaması
Yetkililerin açıklamalarında ayrıca fon piyasalarında yaşanan sorunların sermaye piyasalarının tamamını temsil etmediği ve sistemik bir risk bulunmadığı yönündeki değerlendirmeler yer aldı.
Fon tasfiye sürecinin tamamlanması ve yatırımcı haklarının korunmasına yönelik çalışmaların ardından sermaye piyasalarının işleyişini ve denetim mekanizmalarını güçlendirecek yeni düzenlemelerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

